Yavru köpek aşılama programı

Yavru köpek aşı programı, genellikle 45 günlükken başlar. Yavruların doğumdan sonra ilk 45 gün boyunca anne sütünden aldıkları bağışıklık hücreleri onları korur. Ancak bu sürenin sonunda, vücut bağışıklığını desteklemek ve hastalıklara karşı koruma sağlamak için aşılar gereklidir.

Yavru köpeklerin aşılama işlemi sadece sağlıklı hayvanlar için uygulanır.

Aşılama yapılmadan önce mutlaka veteriner hekim tarafından köpeğin muayenesi yapılmalı ve sağlık kontrolleri tamamlanmalıdır. Eğer yavru köpek sağlıklıysa aşılama programına geçilir.

Yavru köpeklerin aşılanması 45 günlük olduktan sonra ve aldığınız yerden sizin evinize geldikten yaklaşık üç-dört gün sonra yapılır. Sizin evinize geldikten üç -dört gün sonra yapılmasının nedeni ise köpeğinizin yeni geldiği ortama uyum sağlaması ve stresinden kurtulması amaçlanmaktadır.

Aşılama uygulamasını başlamak için köpeğinizin muayene edildikten sonra sağlıklı ise ilk olarak;

İç parazit uygulaması: köpeklerinizin şeritler, kancalı kurtlar askaritlerden kurtulmak için uygulama yapılır ve muayene durumuna göre ilk seferinde 15 veya 45 gün ara ile sonraki uygulamalar ise 45 veya 90 gün arayla yapılmaktadır.

Dış parazit uygulaması: Pire ve kenelere karşı yapılan ilaçlamadır. Veteriner hekim tavsiyesine göre bir veya iki ay ara ile uygulama yapılır.

İç ve Dış parazit uygulamalarından 4 veya 7 gün sonra aşılama programına geçilir.

Unutmayınız her aşılamadan önce Veteriner Hekim siz hissetmesiniz de köpeğinizin genel muayenesini yapar ve ona göre işlemlere devam eder.

Puppy DP Aşısı: Distemper(Gençlik hastalığı), Parvoviral(kanlı ishal) hastalıklarına karşı koruma amaçlı uygulanan bir aşıdır. 4–6 haftalıkken uygulama yapılabilir.

Karma Aşısı: Yavruluk döneminde 17-21 gün ara ile 2 doz şeklinde uygulanır. Takip eden senelerde ise her sene 1 doz olarak uygulanmaktadır Köpeklerde Distemper virus, köpek Adeno virus Tip 2, köpek Parvo virus ve köpek Para-influenza virusa karşı aşılama amacıyla kullanılır.

Bronchine Aşı: Yavruluk döneminde 17-21 gün ara ile 2 doz şeklinde uygulanır. Takip eden senelerde ise her sene 1 doz olarak uygulanmaktadır. Köpeklerde görülen Bordetella bronchiseptica” bakterisinin neden olduğu solunum yolu  hastalıklarına sebep olan bulaşıcı virüslerden koruyan bir aşıdır.

Coronavirus aşısı: avruluk döneminde 17-21 gün ara ile 2 doz şeklinde uygulanır. Takip eden senelerde ise her sene 1 doz olarak uygulanmaktadır. Canine coronavirus’e karşı yapılan aşı uygulamasıdır.

Kuduz Aşısı: Kuduz hastalığından korunmak için yapılan aşıdır. Yasal zorunluluktur, çünkü kuduz zoonoz dediğimiz hastalık türlerindendir. Her sene mutlaka bir defa yapılmalıdır.

Toparlamak gerekirse yavru köpek aşılama programı;

45-50 günlük: Muayene + İç paraziter uygulaması + Dış paraziter uygulaması

Birinci hafta; 1. karma aşısı uygulaması

İkinci hafta; Bronchine aşısı + Coronavirüs aşısı

Üçünçü hafta; 2. karma aşı uygulaması

Dördüncü hafta; 2. Bronchine aşısı + Coronavirüs aşısı

Beşinci hafta; 3. karma aşı uygulaması

Altıncı hafta; Kuduz aşısı uygulaması

Veteriner hekim gerek görürse aşılamalar arasında İç parazit uygulaması yapabilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shopping Cart
Scroll to Top