Yavru kedi aşılama proğramı

Yavru kedi aşı programı, genellikle 45 günlükken başlar. Yavruların doğumdan sonra ilk 45 gün boyunca anne sütünden aldıkları bağışıklık hücreleri onları korur. Ancak bu sürenin sonunda, vücut bağışıklığını desteklemek ve hastalıklara karşı koruma sağlamak için aşılar gereklidir.

Yavru kedilerin aşılama işlemi sadece sağlıklı hayvanlar için uygulanır.

Aşılama yapılmadan önce mutlaka veteriner hekim tarafından kedinin muayenesi yapılmalı ve sağlık kontrolleri tamamlanmalıdır. Eğer yavru kedi sağlıklıysa aşılama programına geçilir.

Yavru kedilerin aşılanması 45 günlük olduktan sonra ve aldığınız yerden sizin evinize geldikten yaklaşık üç-dört gün sonra yapılır. Sizin evinize geldikten üç -dörtgün sonra yapılmasının nedeni ise kedinin yeni geldiği ortama uyum sağlaması ve stresinden kurtulması amaçlanmaktadır.

Aşılama uygulamasını başlamak için kediniz muayene edildikten sonra sağlıklı ise ilk olarak;

İç parazit uygulaması: kedilerimizin şeritler, kancalı kurtlar askaritlerden kurtulmak için uygulama yapılır ve muayene durumuna göre ilk seferinde 15 veya 45 gün ara ile sonraki uygulamalar ise 45 veya 90 gün arayla yapılmaktadır.

Dış parazit uygulaması: Pire ve kenelere karşı yapılan ilaçlamadır. Veteriner hekim tavsiyesine göre bir veya iki ay ara ile uygulama yapılır.

İç ve Dış parazit uygulamalarından 4 veya 7 gün sonra aşılama programına geçilir.

Unutmayınız her aşılamadan önce Veteriner Hekim siz hissetmesiniz de kedinizin genel muayenesini yapar ve ona göre işlemlere devam eder.

Kedi Karma Aşısı:

Yavruluk döneminde 17-21 gün ara ile 2 doz şeklinde uygulanır. Takip eden senelerde ise her sene 1 doz olarak uygulanmaktadır. Feline Panleukopenia, Feline Rhinotracheitis, Feline Calicivirus ‘e karşı koruma sağlar.

Lösemi Aşısı:
Yavruluk döneminde 17-21 gün ara ile 2 doz şeklinde uygulanır. Feline Leukemia FeLV (kedi lösemisi)’ne karşı korumak amaçlı yapılan bir aşıdır. Lösemi aşısı uygulanmadan önce veteriner hekiminiz uygun görürse FIV/FeLV hızlı test kiti ile inceleme yapılır ve çıkan sonuç eğer negatif ise hekiminiz aşı uygulamasını yapar.

Kuduz Aşısı: Kuduz hastalığından korunmak için yapılan aşıdır. Yasal zorunluluktur, çünkü kuduz zoonoz dediğimiz hastalık türlerindendir. Her sene mutlaka bir defa yapılmalıdır.

Toparlamak gerekirse yavru kedi aşılama programı;

45-50 günlük: Muayene + İç paraziter uygulaması + Dış paraziter uygulaması

Birinci hafta; 1. karma aşısı uygulaması

İkinci hafta; FIV/FeLV hızlı test + Lösemi aşışı uygulaması

Üçünçü hafta; 2. karma aşı uygulaması

Dördüncü hafta; 2. Lösemi aşısı uygulaması

Beşinci hafta; Kuduz aşısı uygulaması

Veteriner hekim gerek görürse aşılamalar arasında İç parazit uygulaması yapabilir.

Shopping Cart
Scroll to Top