Kalça ameliyatı, köpeklerde birçok kalça rahatsızlığı için tercih edilen tedavi yöntemidir. Köpeğinizin kalça ameliyatı, büyük olasılıkla , birçok ırkı ve özellikle daha büyük ırkları etkileyen yaygın bir kalıtsal durum olan kalça displazisini ele almak için gereklidir. Kalça displazisi, kalça ekleminin düzgün gelişmediği ve zamanla hareketin engellenmesine ve belirgin ağrıya neden olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, kalça displazisi olan tüm köpekler kalça ameliyatı gerektirmez; birkaç daha konservatif tedavi seçeneği de mevcuttur.
Köpeğiniz için tercih edilen tedavi kalça ameliyatı ise, en sık kullanılan üç cerrahi teknik vardır. Bunlardan hangisinin kullanılacağı, köpeğin sağlığı, yaşı, büyüklüğü ve sahibinin mali kısıtlamaları gibi bireysel koşullara bağlı olacaktır.
Femur Başı Ostektomisi , femurun (kalça kemiği) üst kısmının çıkarılmasını ve boş bir yuva bırakılmasını gerektirir. Sonunda, yara dokusu bir ‘sahte eklem’ oluşturur. Bu tip ameliyatlar genellikle ağırlığı yalancı eklem tarafından desteklenebilen küçük köpeklerde yapılır. Ağrıyı önemli ölçüde azaltır ve diğer tekniklerden daha uygun fiyatlı bir seçenektir, ancak köpeği topallama veya yürüme anormalliği ile bırakabilir.
Üçlü Pelvik Osteotomi , pelvik kemiği üç yerden kesmeyi ve daha hizalı bir kalça yuvası oluşturmak için kemik parçalarını döndürmeyi gerektirir. Bu tip ameliyatlar genellikle henüz büyük kalça displazisi belirtileri göstermeyen genç köpeklerde yapılır. Pahalı ve ağrılı olmasına rağmen, TPO uzun vadede kalça ekleminin tam işlevini başarıyla geri yükleyebilir.
Total Kalça Protezi, tüm kalça ekleminin çıkarılmasını ve bir implant (plastik ve/veya metalden yapılmış sahte bir kalça) ile değiştirilmesini gerektirir. Bu tip ameliyatlar genellikle ciddi kalça dejenerasyonu olan ancak sağlık durumu iyi olan tamamen büyümüş köpeklerde yapılır. Pahalı ve invaziv bir prosedür olsa da, daha normal bir kalça hareketini geri getirmede ve ağrı ve rahatsızlığı ortadan kaldırmada oldukça başarılıdır.
Kalça ameliyatına ne zaman ihtiyaç duyulduğu , üç ana kalça ameliyatı türü , bunların başarı oranları ve iyileşme süreleri , kalça ameliyatı gerektirme olasılığı en yüksek olan ırklar ve kalça ameliyatının evcil hayvan sigortası kapsamında olup olmadığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin .
Köpeğinizin kalça ameliyatını anlama
Çoğu köpek sahibi, sevgili evcil hayvanlarının, ameliyatın en iyi veya tek tedavi olduğu ciddi bir kalça rahatsızlığı varsa anlaşılır bir şekilde endişelenir. Açıkçası, köpeklerde kalça displazisi teşhisi, kalça displazisi ameliyatının potansiyel olarak fahiş maliyeti ve özellikle köpek kalça replasmanları ile birleşen çok büyük bir endişedir.
Köpeğinizin kalça ameliyatı ihtiyacını tam olarak anlamak için öncelikle kalçanın anatomisini anlamak önemlidir. Temel olarak, kalça bir top ve yuva eklemidir: top, uyluk kemiğinin (femur) tepesindedir ve yuva (asetabulum) pelvistedir. İyi işleyen bir kalça ekleminde derin bir yuva (ideal olarak femur başının üçte ikisini tutacak kadar derin), topun iyi oturması (femur başı), femur boynunun iyi bir açısı ve sıkı olması vardır. Bunları yerinde tutan bağlar.
Sahiplerin anlaması gereken ikinci şey, köpeklerde kalça displazisidir, çünkü bu durum köpek kalça protezlerinin ve diğer kalça ameliyatlarının altında yatan çok yaygın bir nedendir. Kalça displazisi, tanımı gereği, uygun olmayan bir kalçadır. Uyumsuz, dengesiz bir kalça oluşturmak için bir araya gelen çeşitli faktörler şunlardır:
- Sığ bir kalça yuvası (asetabulum)
- Femur başı tam oturmamış (baş çok küçük, femur boynu çok kısa ve dik)
- Bağların aşırı gevşekliği
Kalça displazisi olan köpeklerde, top ve yuva genellikle uygun şekilde oturmaz veya gelişmez ve düzgün bir şekilde kaymak yerine sürtünerek ezilirler. Bu, zamanla bozulmaya ve sonunda eklemin kendi işlev kaybına neden olur. Kalça ekleminin değişen biyomekaniği nedeniyle, osteoartrit erken gelişir ve önemli ağrı ve sakatlığa neden olur.
Genetikten başlayarak, köpeklerde kalça displazisinin gelişmesine çeşitli faktörler yol açar. Birçok köpek ırkında, ancak özellikle büyük veya dev cins köpeklerde, köpekler büyüdükçe başlayan kalıtsal bir durumdur. İlgili köpek sahipleri tarafından yaygın olarak aranan terimler şunları içerir:
- Alman Çoban kalça displazisi
- Labrador kalça displazisi
- Border Collie kalça displazisi
- Golden Retriever kalça displazisi
- Rottweiler kalça displazisi
Aşırı büyüme hızı, belirli egzersiz türleri, hızlı kilo alımı ve yanlış beslenme gibi faktörler de köpeklerde kalça displazisi gelişiminde rol oynar çünkü bunlar kalça eklemi üzerindeki yükü artırabilir ve daha fazla bozulma, ağrı ve fonksiyon bozukluğu ile sonuçlanabilir .
Bununla birlikte, kalça displazisi, köpek kalça protezleri ve diğer kalça ameliyatlarının tek olası nedeni değildir. Köpek kalça ameliyatının diğer olası nedenleri şunlardır:
- Kalça kırıkları, örneğin köpeğe araba, sert bir cisim çarptığında veya yüksekten düştüğünde.
- Tekrarlayan kalça çıkığı (çıkığı) ve subluksasyonu (kısmi çıkığı).
- Şiddetli dejeneratif eklem hastalığı veya ileri kalça osteoartriti.
- Legg-Perthes hastalığı (femur başının avasküler nekrozu olarak da bilinir).
Kalça ameliyatı ne zaman gereklidir?
Köpeklerde kırık veya kalça displazisi gibi bir kalça bozukluğunun kesin teşhisi, genellikle, sorunun derecesini ve ciddiyetini belirlemek için köpeğin kalçalarının bir radyografisi (X-ray) ile birlikte gelir; bu, en iyi tedavi yöntemini belirlemeye yardımcı olacaktır. köpek.
Yaşam tarzı değişikliklerinden ameliyatlara kadar pek çok kalça displazisi köpek tedavisi vardır. Durum şiddetli değilse veya köpek tıbbi veya finansal nedenlerle ameliyat için aday değilse, veteriner hekim konservatif (ameliyat dışı) bir yaklaşım önerebilir. Tedavi seçiminde köpeğin yaşı, durumu ve yaşam tarzı, semptomların şiddeti, fiziksel ve radyografik bulgular ve sahibinin ekonomik durumu dikkate alınacaktır.
Konservatif tedavinin etkili olmadığı, atletik performansın istendiği veya sahiplerin dejeneratif eklem hastalığının ilerlemesini yavaşlatmak ve uzun vadeli iyi uzuv fonksiyonu olasılığını artırmak istediği genç hayvanlarda cerrahi müdahale endikedir .
Köpek ameliyat için iyi bir adaysa , birkaç cerrahi prosedür mevcuttur ve veteriner hekim her bir hayvan için en iyi önerileri sağlayacaktır. Köpeklerde kalça displazisi dahil kalça rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan en yaygın ameliyatlar şunlardır:
- Total Kalça Protezi (THR, köpek kalça protezi, total kalça protezi köpek)
- Üçlü Pelvik Osteotomi (TPO kalça displazisi cerrahisi köpeği)
- Femur Başı Ostektomisi (FHO cerrahi köpeği)
Kalça ameliyatı evcil hayvan sigortası kapsamında mı?
Bow Wow Miyav Evcil Hayvan Sigortası, tüm planlarımızda kalça başına kalça eklemi ameliyatı için (kalça başına yıllık bir alt sınır ile ) 7.600 $’a kadar teklif sunar ( Kapalı Kedi planı hariç – lütfen kalça eklemi ameliyatının kapalı kedileri kapsamadığını unutmayın).
Ayrıca , Kapalı Kedi planı dışında tüm planlarımızda ( Huzur planı , Nihai Bakım planı ve Kaza Artı planı ) tam Kalça Değişimi sunan çok az sayıda evcil hayvan sigortası sağlayıcısından biriyiz . Accident Plus planımıza gelince, kalça eklemi ameliyatı ve kalça protezi sadece belirtilen kazalar kapsamındadır.
Lütfen diğer birçok evcil hayvan sigortası sağlayıcısının köpek kalça değiştirme masraflarını karşılamadığını unutmayın . Kaydolmadan önce her zaman şartlar ve koşulları okuduğunuzdan veya sağlayıcı ile kontrol ettiğinizden emin olun – özellikle köpeğiniz yukarıda listelenen ırklardan biriyse ve / veya kalça displazisi önceden var olan bir durumsa – yoksa önemli ölçüde dışarı çıkabilirsiniz. evcil hayvanınız bir gün isterse cebinizde.
Femur Başı Ostektomisi nedir ve neler içerir?
Genel anestezi altında gerçekleştirilen FHO ameliyatı, sadece boş bir yuva bırakarak femur boynunun ve başının veya kalça ekleminin “topunun” çıkarılmasını içerir. Bacak kasları başlangıçta uyluğu yerinde tutar ve zamanla, ‘yanlış eklem’ olarak adlandırılan yastıklama sağlamak için yuva ile femur arasında yara dokusu oluşur.
FHO’nun birincil amacı, kemik-kemik temasını ortadan kaldırmak, böylece eklemde ağrılı sürtünmeyi önlemek ve ağrısız hareketliliği yeniden sağlamaktır. Bu prosedür normal bir kalça eklemi veya normal kalça fonksiyonunu yeniden oluşturmasa da – eklemin orijinal hareket açıklığı ve stabilitesi tam olarak düzeltilmemiştir – hastalıklı veya hasarlı bir kalça ile ilişkili rahatsızlığı azaltır ve başarılı bir ağrı yönetimi stratejisi olabilir.
FHO, genç ve olgun köpeklerde uygulanabilen bir kalça displazisi köpek tedavisidir ve öncelikle küçük köpekler (yaklaşık 23 kg’ın altında), özellikle sağlıklı kiloda olanlar için önerilir. Oluşturulan sahte eklem, küçük hayvanların ağırlığını destekleyebilir, ancak büyük cins köpeklerde daha az etkili olabilir.
Bununla birlikte, istisnalar vardır ve veteriner hekimler bazen şiddetli artritli, lüks bir kalçaya sahip daha ağır bir köpek için veya diğer prosedürlerin masrafları karşılanamazsa bir FHO önerebilir. Ayrıca, total kalça replasmanı için aday olmayan şiddetli kalça displazisi olan köpeklerde son çare veya kurtarma prosedürü olarak da kullanılabilir.
Üçlü Pelvik Osteotomi nedir ve neler içerir?
TPO, genellikle majör belirtiler ortaya çıkmadan önce kalça displazisi teşhisi konan 10 aylıktan küçük genç köpeklerde gerçekleştirilen bir kalça displazisi ameliyatıdır; yani pelvisin henüz büyümeyi tamamlamadığı durumlarda, kalça gevşekliği çok şiddetli değildir ve radyografide eklemde artritik değişiklikler görülmez.
TPO ameliyatında pelvik kemik (yuva) kalça eklemi çevresinde üç yerden kesilir ve kemik segmentleri döndürülerek femur başı (top) ile daha iyi hizalanma sağlanır. Daha sonra eklemin gevşeme ve ağrı olmadan daha normal bir şekilde çalışması için yeniden takılır.
TPO pahalı ve ağrılı bir işlemdir, ancak genç köpekler için en çok önerilen ameliyatlardan biridir çünkü kalça eklemlerinin tam işlevini geri kazandırır. İmplant (kilitleme plakaları ve vidalar) teknolojisindeki son gelişmeler, artık daha az invaziv bir prosedür olan kemikte yapılan sadece iki kesimle (Çift Pelvik Osteotomi) benzer sonuçlara izin vermektedir.
Total Kalça Protezi nedir ve neler içerir?
Total Kalça Protezi, köpeklerde kalça displazisinin cerrahi tedavisi için altın standart olarak kabul edilir. Çok özel bir işlemdir ve sadece deneyimli ortopedik veteriner hekimler tarafından yapılmalıdır.
Total köpek kalça protezi ameliyatı, tüm kalça eklemini metal ve plastik implantlarla değiştirir ve değiştirir. Çoğu köpek kalça protezi, femurun tepesinde, yoğun bir plastik ve/veya paslanmaz çelik yuvaya uyan metal bir bilyeye sahiptir. Bunlar özel kemik çimentosu kullanılarak yerinde tutulabilir veya ‘çimentosuz’ implantlar olabilir.
Köpek kalça protezi maliyeti yüksektir ve cerrahlar bu prosedürü tipik olarak ciddi eklem dejenerasyonu belirtileri gösteren ve diğer tedavi biçimlerine yanıt vermeyen tamamen yetişkin köpeklerde uygular. Ayrıca başka bir kemik hastalığı, sinir hastalığı veya diğer ciddi tıbbi durumları olmaksızın genel sağlıklarının iyi olması gerekir.
THR cerrahisi şu anda mevcut olan en invaziv seçenektir. Bununla birlikte, kalça fonksiyonunu daha normal bir hareket aralığına döndürür ve kalça displazisi ile ilişkili rahatsızlıkların çoğunu ortadan kaldırarak, kalçaların uzun yıllar ağrısız kullanımını sağlar.
Kalça ameliyatı için iyileşme süresi nedir?
Total Kalça Protezi (THR köpek kalça ameliyatı iyileşmesi)
Köpek kalça protezi için iyileşme süresi 8 ila 12 hafta arasında değişebilir, ancak genellikle 12 haftalık bir iyileşme süresi önerilir. Uygun iyileşmeyi sağlamak için kısıtlı aktivite ve dikkatli rehabilitasyon gereklidir. Bu süre zarfında ev yönetiminin önemli unsurları arasında ağrı kontrolü, eklem takviyeleri ve arka bacak kaslarını oluşturmak için düşük etkili kontrollü egzersizler bulunur.
İlk 12 haftadan sonra, ameliyat öncesi aktiviteye hemen geri dönülmesi önerilmez – kademeli olarak artan kontrollü egzersizler, köpeğinize başarılı bir iyileşme için en iyi şansı verecektir.
Bir seferde sadece bir kalça ameliyat edilebildiğinden, hastanın ameliyat sonrası iyileşmesi ve diğer tarafı destekleyecek kadar kas inşa etmesi için kalça ameliyatları arasında genellikle 3-6 aylık bir boşluk vardır. Bazen ikinci ameliyata gerek kalmaz, ancak yeniden değerlendirme yapılması gerekir.
Üçlü Pelvik Osteotomi (TPO kalça displazisi cerrahisi köpeği)
Uygun iyileşmeyi sağlamak için kısıtlı aktivite ve dikkatli rehabilitasyon gereklidir. Hastaneden taburcu edildikten sonra, enfeksiyonu önlemek ve iyileşmeyi hızlandırmak için köpeğin kesiyi yalnız bıraktığından emin olmak çok önemlidir. İyileşmeye iyi bir başlangıç yapmak için ağrı kontrolü de önemlidir.
Dikişler veya zımbalar 10 ila 14 gün sonra alınacaktır.
Bir köpek rehabilitasyon uygulayıcısı ile fiziksel rehabilitasyon, ameliyattan kısa bir süre sonra başlamalıdır. İyileşme ilerledikçe köpeğinizin aktivitelerini kademeli olarak artırmanız için size rehberlik edecektir. Çoğu köpek 3 ay içinde tam aktiviteye hazırdır.
Femur Başı Ostektomisi (FHO cerrahi köpeği)
Çoğu köpek yaklaşık altı hafta içinde tam iyileşme belirtileri gösterecek ve bu zamanda normal faaliyetlerine devam edebilecektir. Ameliyattan kısa bir süre öncesine kadar normal işlevi olan köpeklerde iyileşme daha hızlı olabilir (örneğin, kalçada ani, travmatik bir yaralanma durumunda) ve devam eden, kronik sorunları olan köpeklerde daha yavaş olabilir (çünkü kas atrofisi ayarlanmış olabilir). içinde).
Michigan Eyalet Üniversitesi’ne göre , FHO ameliyatı olan köpekler genellikle yaklaşık 10 ila 14 gün içinde parmak dokunuşu yapacak ve 3 haftada kısmen ağırlık taşıyacaktır. Genellikle bir ay içinde uzuvları aktif olarak kullanırlar, ancak tam kullanım iyileşme ve fonksiyon belirginleşmeden önce 6 ay kadar sürebilir.
Kalça ameliyatının başarı oranı nedir?
Köpeklerde kalça displazisi ameliyatının prognozu oldukça değişkendir ve hayvanın genel sağlığı ve çevresi dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. Genel olarak ameliyat endikasyonu konulur ve doğru yapılırsa faydalıdır. Durum yeterince erken teşhis edilirse – osteoartrit ortaya çıkmadan ve/veya hareket kısıtlılığından kaynaklanan kas kaybından önce – çeşitli cerrahi seçenekler mevcuttur.
Total Kalça Protezi (THR – total kalça protezi köpeği)
Bu prosedür, tam kalça protezi olan köpeklerin yaklaşık % 90-95’inin uzuv fonksiyonunda mükemmel bir gelişme ve normale yakın hareket açıklığı elde etmesiyle yüksek bir başarı oranını korur . Çoğu köpeğin yaşam kalitesinde ve ağrının giderilmesinde önemli bir iyileşme vardır. İyileşme döneminden sonra çoğu köpek koşma, zıplama, oynama veya avlanma gibi normal aktivitelere devam edebilir.
Tam kalça protezi olan köpekler, ağırlıklarını ameliyat edilen uzuvlarına kaydırarak iyi telafi eder. Bu nedenle, total kalça protezi uygulanan köpeklerin %80’inde , önemli artritik değişiklikler olsa bile, karşı kalçada total kalça protezi yapılmasına gerek yoktur.
Prosedürün komplikasyonları nadirdir ancak kalça çıkığı, sinir yaralanması, femur kırığı, implantların zamanla gevşemesi veya implantın çıkarılmasını ve/veya revizyonunu gerektiren enfeksiyonu içerebilir.
Üçlü Pelvik Osteotomi (TPO kalça displazisi köpek tedavisi)
TPO, köpeklerde kalça displazisini on yıllardır tedavi etmek için başarıyla kullanılmıştır ve uzun süreli işlev raporları genellikle iyi ila mükemmel arasındadır. İmplant teknolojisindeki son gelişmeler artık kemikte yapılan sadece iki kesi ile benzer sonuçlara izin veriyor – Çift Pelvik Osteotomi – daha az invaziv bir prosedür.
DPO ve TPO sonrası bildirilen komplikasyonlar arasında vida gevşemesi, ekstremite hareket açıklığında değişiklik ve pelvik kanal daralması yer alır. Bununla birlikte, komplikasyon insidansı düşüktür.
Femur Başı Ostektomisi (FHO cerrahi köpeği)
Başarı oranı, köpeğin büyüklüğüne ve ameliyat sonrası fiziksel rehabilitasyona bağlı olarak değişir. Küçük köpeklerin çoğu ameliyattan sonra çok iyi sonuç verir ancak köpek ne kadar ağır olursa sonucu tahmin etmek o kadar zor olur. Daha büyük köpekler başarılı olabilir, ancak artan ağırlıkları nedeniyle etkilenen bacakta güçsüzlük veya sertlik gösterebilirler.
Aktif köpekler genellikle daha az aktif köpeklere göre FHO ile daha iyi sonuçlar alırlar çünkü aktif olmayan köpeklerin eklem çevresinde daha az kas kütlesi vardır, bu da eklemi ameliyat sonrası daha az stabil hale getirir ve daha uzun iyileşme sürelerine yol açar. Bu prosedürden geçen birçok köpekte topallama veya yürüme anormalliği olacaktır , ancak yaşam kalitesini iyileştirmek için ağrının giderilmesi genellikle tatmin edicidir. Fizik tedavi (örneğin hidroterapi ve fizyoterapi için) ve kontrollü egzersiz, uzuv fonksiyonunu en üst düzeye çıkarmaya ve eklemi stabilize etmeye yardımcı olabilir.
Hangi köpek ırklarının kalça ameliyatına ihtiyaç duyması daha olasıdır?
Köpeklerde kalça displazisi kalıtsaldır ve özellikle orta ila büyük safkan köpeklerde yaygındır, ancak aynı zamanda birçok melez ve ‘tasarımcı’ ırkın yanı sıra spaniel ve pug gibi bazı küçük ırklarda da görülür. Kalça displazisine en duyarlı olan ırkların çoğu, köpek kalça ameliyatına en çok ihtiyaç duyan aynı ırklardır.
Şu anda Avustralya’da, köpek kalça protezi veya diğer kalça ameliyatı gerektiren ırklar arasında şunlar yer alır:
- Golden Retriever
Rottweiler
Border Collie
Labradoodle
Labrador (Labrador Retriever) and Labrador Cross
Cavalier King Charles Spaniel
German Shepherd
Golden Doodle (Groodle)
Spoodle
Cavoodle
Mastiff
Dogue de Bordeaux
Beagle Cross
Australian Cattle Dog Cross
Cocker Spaniel
Kelpie Cross
KAYNAK: Bilgilerin orjinal metni ve detaylarını https://bowwowinsurance.com.au/pet-care/diseases-conditions/dog-hip-surgery/ sitesinden ulaşabilirsiniz.